TÜRK KADINININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKI ELDE EDİŞİNİN 78. YILDÖNÜMÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 5.12.2012 22:00:00| Okunma Sayısı: 3615

 

TÜRK KADINININ

SEÇME VE SEÇİLME HAKKI ELDE EDİŞİNİN 78. YILDÖNÜMÜ

BASIN AÇIKLAMASI

 

Türkiye Cumhuriyeti, 5 Aralık 1934'te dünyaya öncülük edecek bir karara imza atmış; Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. 1935 yılında ilk kez seçilme hakkını kullanan 18 kadın milletvekili ile de Türkiye Cumhuriyeti, kadınların mecliste temsil oranı ile Dünyada 2. sırada yerini almıştır.

Büyük Önder M. Kemal ATATÜRK 1935 yılında yaptığı konuşmasında: "Türk kadını bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bu gün Türk kadınının elindedir ve Türk kadını, onu yetki ve liyakatle kullanacaktır." demiş, ulusal mücadeleye mühim katkısı olan Türk kadınının; Cumhuriyet kadını olarak başı dik bir şekilde, mühim görevlerin de üstesinden geleceğine olan inancını ortaya koymuştur.

2012 yılında gelinen noktada ise, kadınlarımızın karar mekanizmalarına katılım oranının, Dünya sıralamasında liste sonlarında yer almamıza neden olacak kadar düşük olduğunu görmekteyiz. TBMM de 23. Dönem kadın milletvekili oranı %9 iken, bu oran 24. dönemde %14'e çıkmıştır. Böylece, önceki dönem 50 olan kadın milletvekili sayısı 78'e yükselmiştir. Artış umut verici olsa da, oranın düşüklüğü ulusal bir ayıbımız olarak karşımızda durmaktadır. Dahası, kadın halen siyasette, cinsiyetinin temsil oranını kağıt üzerinde artırıcı bir vitrin malzemesi olarak görülmektedir.

Kadının insan hakları savunucuları, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; kadın adayların karar mekanizmalarında temsil kabiliyetinin sağlanması açısından %50 kota uygulamasını önererek, Türk kadınının kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini geriye götürecek tüm fikir, uygulama ve düzenlemenin karşısında olmaya devam edeceğimizi yinelemek isteriz.

Halide Edip Adivar 23 Mayıs 1919 tarihli konuşmasında, 'Kalbimizdeki isyan, kuvvetimizdir." der. Kadının eşit temsil ve katılımının yaşama geçirilememesinin, her şeyden evvel bir demokrasi sorunu olduğunu vurgular, giderek artan kuvvetimizle bu sorunun çözümü için mücadele edeceğimizi belirtiriz.

Basına ve kamuoyuna duyurulur.05.12.2012

 
ÇANAKKALE BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
 
 

06.05.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.