BAROMUZ CİNSİYET AYRIMCILIĞI TOPLANTISINA KATILDI

BAROMUZ CİNSİYET AYRIMCILIĞI TOPLANTISINA KATILDI

Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu tarafından 28 Eylül 2019 tarihinde bir "Arama Konferansı" gerçekleştirildi.

52 barodan 118 temsilcinin katıldığı konferansta, Baromuzu temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Hande Keskin Toprak ve Kadın Hakları Komisyonu Üyemiz Av. Özper Çetin yer aldı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratma ve raporlama çalışması yapmak üzere sekiz masa halinde çalışma yürütüldü.

Ülkemizde meydana gelen kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin ve cinsel yönelimden dolayı maruz kalınan ayrımcılığın altında yatan nedenlerin, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılmasına Dair Sözleşme (CEDAW) ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin bilgi paylaşımının ve çözüm önerilerinin de tartışıldığı toplantının açılış konuşmalarını TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç, İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. İzzet Varan ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Av. Nuriye Kadan gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarının akabinde birinci bölümde; grup üyelerinden Dr. Aslı Şimşek ‘İnsan Hakları Hukukunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve Av. Dr. Ezgi Cankurt ‘İnsan Hakları İhlali Olarak, Cinsiyet Kimliği Ayrımcılığı’ konulu sunumlarını yaptılar.

HEDEFLER

Konferansın ikinci bölümünde katılımcılar sekiz ayrı masaya bölünerek çalışmalarını sürdürdü.

Katılımcılar; ‘toplumsal farkındalık, duyarlılık, bilinç kazandırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine hizmet edecek zihniyet dönüşümünü sağlamak’, ‘İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’un uygulamasındaki sorunları gidermek’, ‘baroların toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele kapasitelerini güçlendirmek’, ‘kadınların ve LGBTİ bireylerin adalete erişiminin önündeki engellerin kaldırılmasını sağlamak’, ‘toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılarak  toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesi konularında ulusal mevzuatın yerelde uygulanmasında karşılaşılan zorlukları tespit ederek çözüm   üretmek’ olmak üzere beş hedefe hangi yöntemlerle, kimlerin sorumluluğunda, kimlerle işbirliği yapılarak, ne kadar sürede ulaşılabileceğine dair fikirleri tartıştı.

 

GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

Konferans sonunda, belirlenen hedeflere hızla ulaşmayı sağlayacak görüş ve önerler sunuldu.   

Önerilerden bir kısmının yasal değişiklikleri zorunlu kıldığı, bir kısmının Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere HSK, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yerel yönetimler, üniversiteler ve STK’larla aktif iş birliğinin sağlanması ile mümkün olacağı, bir kısmının da TBB ve baroların kendi iç işleyişi içince çözülebileceği değerlendirildi.   

Buna göre;  

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin beslediği sorunların tespit edildiği ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantının sonuç bildirgesi tüm detayları ile raporlaştırılacak ve en kısa zamanda hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacaktır.