Önemli: CMK Yönetmeliği Değişikliği ve Getirdikleri
Tarih: 28.11.2016| Okunma Sayısı: 2055

 

 
 
ÖNEMLİ: CMK YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ VE GETİRDİKLERİ


Yasa'da getirilen diğer düzenlemelerin yanında ayrıca ve önemli olarak:

12. madde ile:

Ön ödemeye ilişkin TCK 75. maddesi, ön ödemeye tabi suçları "yalnız adli para cezasını veya hapis cezasının üst sınırı bir yılı geçmeyen" şeklinde tanımlayarak, Asliye Ceza Mahkemesi'nce bakılan en çok rastladığımız basit yaralama, 106-1 2. cümle sair tehdidat, alkollü araç kullanmak suçlarını da kapsayacak şekilde değişti.

Ön ödeme nedeniyle düşme kararları bir sisteme kaydedileceğinden daha önce ön ve son beş yıl içinde ödemeden yararlanmış kişiye ikinci kez işlediği suçtan dolayı teklif edilen ön ödemede miktar yarı oranında artırılarak belirlenecek. Alkollü araç kullanma suçunda bu durumda ön ödemeden yararlanamayacak.

14. maddesiyle, 158 maddeye kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle dolandırıcılık nitelikli dolandırıcılık olarak ekleniyor ve bu maddedeki ceza miktarının alt sınırı 3 yıl hapise çıkarılıyor.158 (1) madde ve fıkrasının son cümlesinde sayılan durumlarla ilgili öngörülen alt sınırı üç yıl hapisten az olamayacağı kuralı, dört yıldan az olamayacağı şeklinde değişti.

Yine bu maddeyle 157. maddedeki dolandırıcılığın üç veya daha fazla kişile işlenmesi halinde yarı oranında, örgüt faaliyetleri kapsamında işlenmesi halinde bir kat artırım artırım öngörülüyor cezada.

16. maddeyle alkollü araç kullanmak suçunun cezasının alt sınırı üç ay hapis olarak değiştirildi.

18. maddeyle, Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtan veya yayma eylemi 227. maddede yeni suç olarak düzenlenmiş. Sanırım kartvizit dağıtma bu suçun en yaygın işlenme şekli olacak.

19. maddeyle kumar oynatmanın cezası, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden aşağı olmamak üzere para cezası olarak artırılıyor.

29. maddeyle iddianamenin tamamen okunması yerine suçlamanın dayanağını oluşturan eylemler ve deliller ile suçlamanın hukuki nitelendirmesi anlatılması öngörülüyor.

34. madde ile etkin pişmanlık hükümlerine yer verilen suçlarda uzlaştırma uygulanmayacağı kuralı kaldırılıyor. Aynı madde ile "kamu davası açılması için yeterli şüphenin bulunması hâlinde, dosya uzlaştırma bürosuna gönderilir" kuralı getiriliyor. Artık uzlaşmak istemiyorum ibaresi ile savcının uzlaşma sürecinden kurtulma olanağı yok. Ancak, işlemler uzlaştırma müdürlüğünce yürütüleceğinden savcının iş yükü dikkate değer şekilde artmıyor. Aynı madde uzlaştırmacı ile ilgili savcının ayarlamaları konusundaki CMK 253 (9) fıkranın yüklediği zahmetten kurtuluyor.

34. madde ile uzlaşma Tehdit (madde 106, birinci fıkra),” Hırsızlık (madde 141), Dolandırıcılık (madde 157) suçlarına da teşmil ediliyor. Yine aynı maddeyle çocuklarda üst sınırı üç yıldan fazla hapsi içermeyen ve para cezasını içeren suçlar uzlaşmaya tabi hale geldi.

35. madde ile kovuşturma sırasında suçun uzlaşmaya tabi olduğunun anlaşılması halinde kovuşturma dosyası uzlaştırma işlemlerinin yerine getirilmesi için uzlaştırma bürosuna gönderilir kuralı getiriliyor.

35 ve 38. madde ile direnme kararlarının kararına direnilen daireye gönderilmesi öngörülüyor. Aynı itiraz edilen merci kararını nasıl düzeltirse Yargıtay dairesi de düzeltsin diye.

GEÇİCİ 1. MADDE İSE: "(1) Ceza Muhakemesi Kanununun 253 üncü maddesine ilişkin yönetmelik bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde çıkarılır ve yönetmeliğin yü- rürlüğe girmesinden itibaren en geç altı ay içinde uzlaştırmacı listeleri oluşturulur. Adalet Bakanlı- ğı tarafından bu listelere uygun uzlaştırmacı gö- revlendirmesi amacıyla bir ilan yapılır. İlan yapılıncaya kadar, Ceza Muhakemesi Kanununun 253 üncü maddesinde bu Kanunla yapılan deği- şiklik öncesinde öngörülen usule göre belirlenen uzlaştırmacılardan görevlendirme yapılmasına devam olunur ve bu uzlaştırmacılar görevlerini tamamlar. " şeklinde.

ADALET.ORG

Mahmut Erdemli

Hakim

 

TBMM TUTANAKLAR 60

sayfa: https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/Tutanak_B_SD.birlesim_baslangic?P4=22761&P5=H&PAGE1=59&PAGE2=65

 

Atıf yapılan kabul edilen kanun tasarısı metni:

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem26/yil01/ss438.pdf

  

26.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.