Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan'ın Adli Yıl Açılış Konuşması
Tarih: 1.09.2016| Okunma Sayısı: 1413

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ,

HUKUK DEVLETİ VE DEMOKRASİDEN ASLA VAZGEÇİLMEZ

2016-2017 Adli Yıl Açılışı nedeniyle sizleri; Çanakkale Barosu ve şahsım adına saygı ile selamlıyorum.

Mensubu olmaktan onur duyduğum avukatlık mesleğini yürüten saygıdeğer meslektaşlarıma, kıymetli hakim ve savcılarımıza, müdürlerimizde, katiplerimize ve adliyemizin tüm değerli çalışanlarına başarılı bir adli yıl diliyorum.

ÇANAKKALE SAVAŞI ÖNSÖZ,

KURTULUŞ SAVAŞI SON SÖZDÜR

Değerli Yargı camiası,

Çanakkale’de, Cumhuriyet Meydanı'nda yeni Adli Yıl açılışımızı yapıyoruz.

Cumhuriyete yol açan iki duraktan biri 101. Yılını kutladığımız Çanakkale Savaşı, diğeri ise iki gün önce 94. yılını kutladığımız, Kurtuluş Savaşı'dır. İlki Cumhuriyetimize önsöz, diğeri son söz olmuştur.

Çanakkale’de “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” diyen duruş ile Kurtuluş Savaşında “Ya İstiklal Ya Ölüm” diyen duruşun bizi ulaştırdığı değer ve emanet; üniter, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Bu vesileyle zaferin 94. yılında Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve şükranla anıyorum.

Geçtiğimiz günlerde Cizre’de hain saldırıda şehit olan Çan'lı hemşerimiz Polis Halil İbrahim ERİÇ ve Yenice'li hemşerimiz Polis Gökhan ÇAKICI içinde bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu topraklar için toprağa düşmüş tüm kahramanlarımızın ruhları şad olsun.

Adli yılın açılış günü 1 Eylül aynı zamanda Dünya Barış Günü'dür. Ülkemiz ve insanlık için barış dolu bir dünya diliyorum.

15 TEMMUZUN PANZEHİRİ

BAĞIMSIZ TARAFSIZ LİYAKATA DAYALI YARGIDIR

Saygıdeğer Yargı mensupları,

Tarihe atıfla başladığım konuşmamda, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne de dikkat çekmek istiyorum.

Dün olduğu gibi bugün de darbelere karşıyız, demokrasi ve hukuktan yana tarafız.

Avukatlar olarak; darbeleri değil seçimleri, askeri değil sivil hükümetleri, anarşiyi değil hukuku yüce biliriz.

Bu inancımızı; meslektaşlarımızı ve Barolarımızı temsilen, Ankara da yapmış olduğumuz ziyaretlerle Anıtkabir’de Atamıza, Sayın Çanakkale Milletvekillerimize,  Sayın Meclis Başkanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza kararlılıkla ifade ettik.

15 Temmuzun panzehiri; bağımsız, tarafsız ve liyakate dayalı bir yargıdır. Atatürk’ün kurduğu modern hukuk devletine, cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkmaktır.

“Teröre Hayır, hukuk devleti ve demokrasiye EVET” diyoruz.

15 Temmuz Darbe Girişimi ve ülkemizde yaşanan terör olaylarında yaşamını yitiren tüm şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum.

GÜÇLER AYRILIĞI DEMOKRASİNİN TEMİNATIDIR

Saygıdeğer Yargı Camiası,

Ülkemizin yönetim şekli olan Cumhuriyetimizin temeli, Kuvvetler Ayrılığı ilkesine dayanmaktadır. Yasama, Yürütme ve Yargının birbirinden bağımsız olması ve birbirini denetleyebilmesi demokrasinin vazgeçilmezidir. Aksi halde bu güçlerin birbirinin içerisine geçmesi demokrasinin sonunu hazırlar. Bu sebeple kuvvetler ayrılığının önemini daha iyi anlayıp, gerçek savunmayla güçlenen, bağımsız ve tarafsız yargıyı kurmak büyük önem arzetmektedir. Çünkü, kuvvetler ayrılığının evrensel olarak uygulanması demokrasiyi ve gerçek hukuk devletini güçlendirecektir.

Diğer önemli bir konu da, İddia, Savunma ve Karar olmak üzere yargının kurucu unsurlarının ortak hareket edebilmesinin sağlanmasıdır.

Yargıya güven, sayın Yargıtay Başkanın açıklamasındaki oranlara göre %70’den %30’a düşmesi düşündürücüdür. Bu sebeple beklentimiz, adalet temelli, savunmanın etkin olarak yer bulacağı, “bağımsız” ve “tarafsız” bir yargının oluşturulmasıdır.

AVUKATLAR GÖREVE HAZIRDIR

Saygıdeğer Hakimlerimiz ve Savcılarımız,

15 Temmuz sonrası Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarıyla yargı içerisindeki paralel yapıya mensup olduğu tespit edilen 3000’e yakın hakim ve savcıyla ilgili açığa alınması ve bunlardan 2847’sinin ihraç edilmesiyle, Hakim ve Savcı sayısındaki azalma hepimizin malumudur.

Bu süreçte görevlerine devam eden Hakim ve Savcılarımızın dosya yükleri artmasına rağmen gerekli enerjiyi sağlayacaklarına ve titizlikle görevlerinin gerektirdiği çalışmaları yapacaklarına olan inancımız tamdır.

Eksilen kadroların yerine yakın zaman da liyakat esasına dayalı yeni Hakim-Savcı atamalarının yapılmasını acilen beklemekteyiz.

Bu süreçte, Avukatlık mesleğinin belirli yıllarına gelen meslektaşlarımızın, Hakim ve Savcı olmalarının önünün açılması halinde sürecin hızlandırmasına katkı sağlamaya hazır olduğumuzu sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

AVUKATLIK SINAVI KAÇINILMAZDIR

Değerli meslektaşlarım,

Öte yandan mesleğimizle ilgili sorunların en başında Avukat sayısındaki artış yer almaktadır. Türkiye’de 2010 yılında avukat sayısı 70 bin ikenşu anda bu sayı 100 bini bulmuştur. Bunun sebebi de ülkemizde 100 ün üzerinde Hukuk Fakültesinin bulunması ve halen yeni Hukuk Fakültelerinin açılmaya devam ediyor olmasıdır.

Hukuk Fakültelerinde 60 bin öğrenci bulunmaktadır. Bu sayıya göre önümüzdeki 5 yılda avukat sayısının %60 oranında artacağı öngörülmektedir. Bu sebeple Avukatlık sınavı kaçınılmazdır. Aynı zamanda Hukuk Fakültelerindeki eğitim kalitesinin arttırılması da mesleğimizin geleceği açısından önem arz etmektedir.

YENİ AVUKATLIK KANUNU İSTİYORUZ

Yeni Adli Yıla, yeşil pasaport, KDV oranındaki yükseklik, CMK Avukatlarının ücret sorunları ve daha birçok konudaki sorunlarla giriyoruz. Tüm bu sorunlara rağmen yine de umutluyuz,  çabalamaya ve çalışmaya devam edeceğiz. Avukatlar, üzerlerine düşeni her zaman olduğu gibi bundan sonra da yapacaktır.

Bizler, yeni adli yılda artık meslektaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak, sorunlarını çözecek ve beklentilerine cevap verecek yeni bir Avukatlık Kanunu çıkarılmasını bekliyoruz.

ÇANAKKALE BAROSU

ÜLKEMİZİN EN AKTİF BAROLARINDAN BİRİDİR

Değerli Yargı camiası,

Yeni Adli Yılın açılışı vesilesiyle, Çanakkale ve ilçelerinde görevlerine yeni başlayan tüm Hakim, Savcı, İcra Müdürü ve çalışanlarına yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Çanakkale Barosu her zaman yargı mensuplarının ve adliye çalışanlarının yanındadır.

Baromuz, 400e yakın Avukatıyla Türkiye’nin en aktif barolarından biridir.  Türkiye Genç Avukatlar Kurultayı’ndan, Bölge Baro Başkanları toplantılarına kadar büyük organizasyonlara imza atan, son iki yıl içinde 100’e yakın mesleki seminer, konferans ve panel organize eden, sanatsal, sportif çalışmalarının yanı sıra, çevreye, kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik sayısız etkinlikler düzenleyen bir Barodur.

Saygıdeğer Yargı mensupları, Değerli Meslektaşlarım,

Sözlerimi bitirirken yeni adli yılın, yargının olmazsa olmazı değerli avukatların;  tarafsız ve bağımsız hakim ve savcılar ile kıymetli adliye çalışanlarımızın, yılı olmasını temenni ediyor, hukukun üstünlüğünün,  adil yargılanma hakkının,  insan haklarının, demokrasinin, barışın ve sağduyunun egemen olmasını diliyorum.

Adalete yakışır ve adil bir Adli yıl olması arzusuyla,

“Çanakkale Geçilmez, hukuk devleti ve demokrasiden asla vazgeçilmez” diyerek Çanakkale Barosu ve şahsım adına herkese saygılar sunuyorum. 01.09.2016

19.04.2024