Kadına Yönelik Şiddette Karşı Duyarlılık Basın Açıklaması
Tarih: 24.11.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 1478

 
 
 

"Kadına Yönelik Şiddette Karşı Duyarlılık" Basın Açıklaması

 

Kadın Hakları Komisyonuyla kadınlara yönelik etkin çabalarda bulunan Baromuz, kadına yönelik şiddette karşı dikkatin çekildiği 25 Kasım’da konuya ilişkin hassasiyetini bir kez daha kamuoyuyla paylaştı.

 

İlk olarak bu önemli güne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Hazırlanan basın bildirisi, Kadın Hakları Komisyon Başkanı Av. Güneş Pehlivan tarafından yapılan açıklamada günün önemi ve yapılması gerekenler anlatıldı.

 

Basın açıklamasında Baro Başkanımız Av. Bülent Şarla, Baro Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Şerefnur Çakır Demirtaş, Av. Hande Keskin Toprak ve Kadın Hakları Komisyonu Üyelerinden Av. Şennur Tarak hazır bulundu.

 
 

 

Basın Açıklaması; 
 

25 Kasım 1960 günü, egemen diktatorya tarafından, politik kimlikleri sebebiyle, muhalif hareketin “kelebekler” adıyla tanıdığı üç aydın kadın; Patria, Maria ve Minerva, cinsel saldırıya uğramış, işkence görmüş ve katledilmiştir.

 

Mirabel Kardeşler dünyada ayrımcılığa, haksızlığa ve şiddete uğrayan ne ilk ne de son kadınlardır.

 

8 Mart 1957’de eşit işe eşit ücret ve adil çalışma süreleri talebi ile ayaklanan ve New York’taki fabrika yangınında kasıtlı olarak ölüme terk edilen dokuma işçisi kadınlar gibi; dünya barışı adına beyaz gelinliği ile Milano’dan yola çıkan barış gelini Pippa Bacca gibi; özgürlük ve adalet uğruna çıktıkları yolda katledilen onlarca kadın gibi şiddete ve ayrımcılığa karşı duruşun birer sembolüdürler.

 

Uygarlık tarihi 20. yy’ı insan hakları hareketlerinin, temel hak ve özgürlüklerin tesis edilmesi yönündeki küresel mücadelenin, evrensel hukuk normlarının yüzyılı olarak hatırlayacaktır.

 

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile başlayan süreç, kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadelenin anayasal belgeleri olarak bilinen, Türkiye’nin de taraf olduğu Cedaw ve İstanbul Sözleşmeleri ile devam etmiştir.

 

Ne var ki anılan sözleşmelere taraf olmak, kadından taraf olmaya yetmemektedir.

 

Dünya Ekonomik Forumu’nun “Dünya Cinsiyet Ayrımı” raporlarında ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) araştırmalarında Türkiye’nin dünya verilerinin altında kaldığını, Afrika ülkeleri ile aynı sıralamalarda yer almakta oluşunu üzülerek gözlemlemekteyiz.

 

Türkiye’de 2010-2015 yılları arasını kapsayan beş yıllık dönemde kayıtlı verilere göre 7’si şehrimizde olmak üzere 1134 kadın katledilmiştir. Failler; kadınların kocaları, babaları, oğulları, erkek kardeşleri, damatları veya kayınpederleridir. 234 cinayet, devam eden bir ayrılık veya boşanma sürecinde işlenmiştir.

 

Cinayetlerin %23’ü kamuya açık alanlarda, %59’u evlerde, %4’ü kadının işyeri veya civarında işlenmiştir.

 

Failler tarafından, cinsel saldırı ve cinayetlere bahane olarak dar kot giymek, sakız çiğnemek, saçı kızıla boyatmak, patates köftesi yapmamak, tuzluğu uzatmamak, gıcık olmak, yeni elbise almak, ayrılmak veya boşanmak istemek, barışma talebini kabul etmemek, kayınvalideye ikramda bulunmamak, ağlayan bebeği susturamamak gibi gerekçeler gösterilmiştir.

 

Göçmen ve sığınmacılar sorununun gereği gibi yönetilememesi ve uluslar arası anlaşmaların uygulanmasında zafiyete düşülmesi nedenleri ile; göçmenler ve sığınmacıların ağır çalışma koşullarına ve alçaltıcı bir yaşama maruz bırakılmaları, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa yeni bir boyut getirmiştir. Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olarak düzenlenmesine rağmen, büyük çoğunluğu reşit olmayan sığınmacı kadınlar çoklu evlenme maksadı ile alınıp satılmaya başlanılmış, bir kısım sığınmacıların kimlik bilgileri olmaksızın ve kayıt dışı olarak ülkemizde bulunmaları nedeni ile, tecavüz, eziyet ve cinayetler takip ve denetim dışı kalmıştır.

 

 

Avrupa Komisyonunun, geçen sene itibari ile AB üyesi ülkelerde ortalama her üç kadından birinin 15 yaşından itibaren cinsel veya fiziksel şiddete maruz kaldığını açıklaması ise; her toplumsal kategoride, sınıfta, yönetim ve iktidar biçiminde kadına yönelik şiddetin, kadına yönelik ayrımcılığın yansıması ve sonucu olduğu ve değişik boyutlarda var olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

 

 

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının insan hakları ve özgürlükleri mücadelesi veren, Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve kadının insan hakları savunucuları olarak bizler, başta Türkiye olmak üzere tüm dünya toplumlarına bugün bir çağrıda bulunuyoruz.

 

Uygarlık tarihine; 21.yy’ı her türlü temel insan hakkı ihlallerinin ortadan kalktığı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasal ve fiili olarak yaşama geçirildiği bir yüzyıl olarak kazandıralım.

 

Bu amaçla; yaşamın her alanında var olan kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için özellikle tüm devlet mekanizmalarının ve sivil toplum örgütlerinin  “ayrımcılık” ile mücadeleyi etkin bir biçimde sürdürmesi;

 

Ayrımcılıkla mücadele için kullanılan araçların ise işin özüne uygun bir felsefe ve pratikle derhal düzenlenmesi gereklidir.

 

Üzerimize düşen sorumlulukların her geçen gün ağırlaştığının bilincindeyiz. Kadın hakları alanında yaşanan tüm sorunların takipçisi olacağımızı bir kez daha yineleyerek şiddetsiz ve daha adil bir dünya diliyoruz.

 

Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.                                                        

                                                                                                                                                                         

                                             Çanakkale Barosu

                                         Kadın Hakları Komisyonu

 

18.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.