Değişiklik Yapılan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Hakkında Duyuru
Tarih: 10.11.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 1786

 

DEĞİŞİKLİK YAPILAN AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ HAKKINDA DUYURU

 

Türkiye Barolar Birliği'nin 17.08.2015 gün 2015/71 sayılı duyurusnda 31.12.2014 tarih ve 29222 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin bazı hükümlerinin yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Adalet Bakanlığı tarafından Danıştay 8.Dairesinde 2015/787 Esas sayısı ile açılan davada, “…Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin "Genel Hükümler" bölümünde yer alan 11.maddesinin 5. ve 6. fıkrası, 15.maddesinin 4.fıkrası, 22.maddesinin "Avukatlık Ücret Tarifesi" bölümünün İkinci Kısım, İkinci Bölümünde yer alan 6.maddesinin, 15.maddesinin (b) bendi ile 18.maddenin (b) bendinin, yürütülmesinin durdurulmasına…” karar verildiği duyurulmuştur.

 

Sözü edilen yargı kararı uyarınca hazırlanan “2014-2015 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tarife” 09 Kasım 2015 tarih 29527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesi uyarınca Danıştay 8. Dairesi’nin E.2015/787 sayılı dosyasında açılan davada tesis edilen 23.06.2015 tarihli yürütmenin durdurulması kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla hazırlanan Tarifenin bir örneğini bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.

 

İLGİLİ DANIŞTAY KARARI İÇİN TIKLAYINIZ

 
 
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR TARİFE

 

MADDE 1 – 31/12/2014 tarihli ve 29222 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 11 inci maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(5) Tahliyeye ilişkin icra takiplerinde Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde belirtilen maktu ücrete hükmedilir. Borçlu itiraz süresi içerisinde borcunu öderse tarifeye göre belirlenecek ücretin dörtte üçü takdir edilir.”

 

“(6) İcra dairelerinde borçlu vekili olarak takip edilen işlerde taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı hallerde; çıkabilecek uyuşmazlıkların Avukatlık Kanununun 164 üncü maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca çözülmesinde avukatlık ücreti, Tarifenin ikinci kısmında belirtilen maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla, Tarifenin üçüncü kısmındaki yüzdelik oranların yarısı esas alınarak belirlenir. Ancak, belirlenen ücret asıl alacağı geçemez.”

 

MADDE 2 – Aynı Tarifenin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“(4) Vergi mahkemelerinde takip edilen davalarda taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı hallerde; çıkabilecek uyuşmazlıkların Avukatlık Kanununun 164 üncü maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca çözülmesinde avukatlık ücreti, Tarifenin ikinci kısmının birinci bölümünde belirtilen vergi mahkemelerine ilişkin ücretin dört katı olarak belirlenir. Ancak, belirlenen ücret müvekkil lehine iptal edilen miktarı geçemez.”

 

MADDE 3 – Aynı Tarifenin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

MADDE 22 – (1) İhtiyari dava arkadaşlığının bir türü olan seri davalar ister ayrı dava konusu yapılsın ister bir davada birleştirilsin, toplamda kırk dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam avukatlık ücretine, toplamda yüz dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %70’i oranında avukatlık ücretine, toplamda ikiyüzelli dosyaya kadar açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %60’ı oranında avukatlık ücretine, toplamda ikiyüzelliden fazla açılan seri davalarda her bir dosya için ayrı ayrı tam ücretin %40’ı oranında avukatlık ücretine hükmedilir. Duruşmalı işlerde bu şekilde avukatlık ücretine hükmedilmesi için dosyaya ilişkin tüm duruşmaların aynı gün aynı mahkemede yapılması gerekir.”

 

MADDE 4 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümünün altıncı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“6. Sulh Hukuk Mahkemeleri, Sulh Ceza Hâkimlikleri ve İnfaz Hâkimliklerinde takip edilen davalar için            600,00 TL”

 

MADDE 5 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümünün on beşinci satırının (b) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“b) Duruşmalı ise 1.250,00 TL”

 

MADDE 6 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümünün on sekizinci satırının (b) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“b) Duruşmalı ise 2.500,00 TL”

 

MADDE 7 – Aynı Tarifenin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümüne aşağıdaki yirmi ikinci satır eklenmiştir.

 

“22. Tahliyeye ilişkin icra takipleri için 1.500 TL”

 

MADDE 8 – Bu Tarife yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Tarifenin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

31/12/2014

29222

  
  
 

29.03.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.