Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan'ın Yeni Adli Yıl Açılış Konuşması
Tarih: 1.09.2015| Okunma Sayısı: 1709

BARO BAŞKANIMIZ AV. BÜLENT ŞARLAN'IN

YENİ ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI

2015-2016 Adli Yıl Açılışı nedeniyle sizleri; Çanakkale Barosu ve şahsım adına saygı ile selamlıyorum.

Bu özel gün vesilesiyle

-          Türkiye’nin 79 Barosunda faaliyet gösteren 87.000 meslektaşımın,

-          Adalet dağıtmak için emek veren Hâkimlerimizin ve Savcılarımızın,

-          Adliyemizin vefakâr, fedakâr ve cefakâr mensupları; Yazı İşleri Müdürlerimizin, İcra Müdürlerimizin, Kâtiplerimizin, Mübaşirlerimizin, hizmetlilerimizin,

Kısaca; tüm yargı çalışanlarının yeni adli yılını kutluyor, başarılar getirmesini diliyorum.

1 Eylül tarihi malumunuz 3 açıdan önemli bir gündür.

-          İlki 1 EYLÜL Atatürk’ün Çanakkale’ye geldiği tarihtir.

Bu vesileyle modern bir hukuk devletinin mimarı, Mustafa Kemal Atatürk’ü tüm meslektaşlarım adına saygıyla anıyorum.

-          İkincisi 1 Eylül Dünya Barış günüdür.

Çanakkale’de ve tüm Türkiye’de  özgür ve barış içinde yaşamamıza vesile olan Çanakkale kahramanları olmak üzere tüm atalarımızı rahmetle anıyorum.

-          Üçüncüsü ise 1 Eylül, yeni Adli Yılın başlamasıdır.

100 yıl önce mücadele verenlerin önsözünü yazdıkları cumhuriyetimiz ve ülkemiz,

yeni adli yıldaki çalışmalarla umut ediyorum ki daha iyi seviyeye gelecektir.

Çanakkale Barosu Avukatları olarak da bizler, 65 yıldır olduğu gibi bu yeni adli    yılda da adalet için,      savunmanın saygınlığı için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.      Meslektaşlarımız bir yandan davalarıyla      ilgilenirken, bir yandan da mesleklerine, hukuka ve yaşadıkları topluma yönelik çalışmalar içerisinde      olacaklardır.

2014-2015 Adli Yılı içinde

seminerler, etkinlikler, bilimsel toplantılar düzenlemenin, Avukatlar haftasında 37 etkinlik gerçekleştirmenin, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek için gayret göstermiş olmanın, Hayat Ağacı Projesi’yle uyuşturucuyla mücadele ve bilbordlara verdiğimiz afişlerimizle toplumsal farkındalık oluşturmanın, engellilere, çocuklara, kadınlara ve çevreye           yönelik takdir gören çalışmalara imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Geride bıraktığımız Adli Yılda; tüm bu çabalarımızı sürdürürken, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden meslektaşlarımızla sürekli görüş alışverişlerinde bulunduk.

Daha 2 gün önce Bozcaada’da Marmara ve Ege Genişletilmiş Baro Başkanları Toplantısını düzenledik. Türkiye Barolar Birliğinin Başkan yardımcısı ve 22 Baro Başkanını Çanakkale’de buluşturduk. Bu toplantı da Türkiye’de Avukatların sorunları ile hukuku değerlendirdik.

·        2015-2016 Adli yılında da Çanakkale’nin avukatları olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Türkiye 5. Genç Avukatlar Kurultayını, 2016 yılının Mayıs ayında Çanakkale’de düzenleyeceğiz.

Ülkemizin 81 ilinden yaklaşık 1000 e yakın genç avukatın bu yılki buluşma adresi, Çanakkale olacaktır.

Öte yandan Çanakkale’nin avukatlarının mesleki, sosyal, kültürel, bilimsel, eğitsel çalışmaları da yeni adli yılda da katlanarak devam edecektir.

Yaptığımız çalışmalara her zaman destek olan Baromuzun Yönetim Kurulu üyesi dostlarıma başta olmak      üzere, kurullarımıza, komisyonlarımıza, tüm meslektaşlarımıza ve Çanakkale Barosu çalışanlarına ayrı ayrı   teşekkürlerimi sunuyorum.

Değerli kamuoyu,

Çanakkale de yargı camiası olarak yapmamız gerekenlerin başında; ADLİYE BİNASININ YAPIMI  GELMEKTEDİR. Artık Çanakkale’ye yakışan bir Adalet Sarayı’nın olmasını istiyoruz.

Bu konuyla ilgili geçen sene adli yıl açılışında yaptığım konuşmada, şunları demiştim: “Adliye binamızın      fiziki şartları yetersiz olup, ihtiyacı karşılayamaz bir durumdadır. Yeni adliye binasının yeri hazır olup,      projesi çizilmiş ve temel atılma aşamasına gelinmiştir. Bu sürecin uzamasına izin vermeyelim.  En kısa      sürede Çanakkale Adalet Sarayı’nın yapılmasını, şehrimize ve adaletin hizmetine kazandırılmasını hep birlikte sağlayalım.” demiştim.

O günden bu güne, 1 yıl geçti. Hakimlerimizin, savcılarımızın, avukatlarımızın, davaların  sayısı arttı.      Adliyemizde, 2. Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu. Gelgelelim durumda hala bir değişiklik olmadı.

Biz bu talebimizi dile getirirken aynı yıl içinde yani Eylül 2014-2015 arası; Tatvan, Çorlu, Karasu, Gölcük, Erciş, İncesu, Osmancık ve Sarıkaya’da Adliye Binalarının Yapım için ihaleler yapıldı ve      yapımına başlandı. Bir yılda, Adalet Sarayları için toplam 320.182 metrekare inşaat yapıldı. Bu durum      Çanakkale’nin şanına, şerefine, özel durumuna yakışmamaktadır.

Başta özellikle 2 Avukat milletvekilimiz olmak üzere tüm milletvekillerimizden bu konuda destekçi   olmalarını, Adalet Bakanlığı’nın da bu konuda daha hassas davranmasını bekliyoruz. Tüm kamuoyu olarak      bir an önce Adalet Sarayı’nın temelinin atılması konusunda birlikte çaba sarf edelim istiyoruz, Çanakkale Adalet Sarayının, yeni Adli Yılda yapılmasını bekliyoruz.

Bir diğer konu savunmayla, mesleğimizle ilgili hususlardır. Avukatlara yönelik bireysel ve siyasi saldırılar devam etmektedir.Sav-savunma-yargı eşitliğindeki dengesizlikler sürmektedir. Avukatların özlük haklarındaki eksiklikler hala vardır.  Avukatlar ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıyadır.Tüm bunların çözümlenmesi için adaletin tüm çalışanları el ele vermelidir.

Değerli Meslektaşlarım, Basın mensupları,

Tüm bunlarla birlikte ülkemizde ciddi derecede huzursuzluklar yaşanmaktadır. Türkiye’nin üniter yapısını      hiçe sayan özerklik söylemlerini reddediyoruz. Yanısıra malumunuz geride bıraktığımız adli tatil, terör      nedeniyle asker, polis ve sivil birçok kayıp verdiğimiz acılı bir dönem olmuştur.Bu vesileyle şehitlerimize      Allahtan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ni ve masum insanları hedef alan ve haince yürütülen tüm terörist faaliyetleri lanetliyoruz.

Değerli katılımcılar,

Geçen adli yıl açılışından bu yana kayıplarından derin bir acı duyduğumuz, Şubat ayında yitirdiğimiz önceki baro başkanlarımızdan, duayenlerimizden Av. Dr. Hasan Sipahi’ye, Ağustos ayında   kaybettiğimiz meslektaşımız Av. Ahmet Yavuz’a,Allahtan rahmet, ailelerine ve camiamıza bir kez daha başsağlığı diliyorum.

Çanakkale’de hukuk camiasına son kararnameyle katılan; İdare Mahkemesi Başkanı sayın Erkan   Arslan'a,

Cumhuriyet Başsavcı Vekili sayın Faik Ersöz'e, 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı sayın  Yemliha Karakoç'a, Çanakkale’de yeni göreve başlayan tüm hakim ve savcılarımıza, İl  merkezimiz ve   ilçelerimize atanan İcra müdürlerimize aramıza hoş geldiniz diyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum.

Değerli meslektaşlarım,

Yeni adli yılın, adalete yakışır bir yıl olması temennisiyle; Çanakkale Barosu ve şahsım adına      sizlere saygılar sunuyor, Çanakkale nin avukatları olarak diyoruz ki,

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ, VATANIN BİR KARIŞ TOPRAĞINDAN, DEMOKRASİDEN VE HUKUKTAN ASLA VAZGEÇİLMEZ.

19.04.2024