ÇERKES SÜRGÜNÜ
Tarih: 20.05.2015| Okunma Sayısı: 1462


ÇERKES SÜRGÜNÜ

 

                Tarihe geçmiş insanlık trajedilerinden bir tanesi olan Çerkes Sürgününün 151.yılını üzüntüyle idrak etmekteyiz. Bilindiği üzere Çerkeslerin yurtları Çarlık Rusya'sı tarafından işgal edilmiş, ardından da tarihin en kanlı trajedilerinden olan Çerkes Sürgünü yaşanmıştır.

 

               İnsanlık tarihi bu tür zulüm ve mezalimlerle doludur. Balkan Türklüğünün 93 harbi ve Balkan harpleri sonrasında uğradığı sürgün ve soykırım, 1944 yılında Kırım Türklerinin uğradığı mezalim bunlardan sadece bir kaçıdır. Endişe verici olan ise halen 1.500.000 Azerbaycan Türkünün sürgünde yaşamasıdır. Dünya kamuoyu bu soykırım ve sürgüne yeterli tepkiyi vermemektedir. Azerbaycan Topraklarının yüzde yirmisi halen işgal altındadır.

          

                 Yurtlarından koparılarak  dünyanın çeşitli yerlerine göçe zorlanan Çerkes halkları bugün,  Türkiye, Ürdün, Suriye, Irak, Libya ve bir çok ülkede dağınık olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Sürgün neticesinde Çerkes dillerinden Ubıhça  konuşan kimse kalmamıştır. Çerkes halkları anavatanlarında etnik arındırmaya maruz bırakılmıştır. Bugün Adigey Cumhuriyetinde dahi çoğunluk konumlarını  koruyamamışlardır.
 

                  Çanakkale Barosu olarak Çerkes Sürgününün 151.yılında hayatını kaybeden ve zulme uğrayanları rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

                                                                                          

                                                                                            ÇANAKKALE BAROSU

 

           

            

                                                                                             

 

                                                                                                           

           

            

20.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.