Kıbrıs Barış Harekatının 40. Yıldönümü Kutlu Olsun
Tarih: 20.07.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 1586

 

KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 40. YILDÖNÜMÜ

 

1959 yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında imzalanan Zürih-Londra Antlaşmalarıyla, bağımsız Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluş anayasası onaylanmış, 1960 yılında bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştur.

 

İmzacı devletlere Kıbrıs Cumhuriyetinin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tanımak, yine Kıbrıs Cumhuriyetinin taksimatı veya başka bir devletle birleşmesi durumunda garantör devlet sıfatıyla müdahale yetkisi de tanınmıştır.

 

1960'dan sonra Ada'da Türklere yönelik şiddet, öldürme, tecavüz olayları artmış, zamanla sistemli hale dönüşmüştür. 15 Temmuz 1974'de Makarios'a karşı Nikos Sampson tarafından darbe gerçekleştirilmiş ve adanın Yunanistan'a bağlandığı açıklanmıştır (Enosis).

 

Dönemin Ecevit Hükümetinin yürüttüğü diplomasi sonucunda, garantör devlet anlaşmalarının verdiği yetkiye dayanılarak adadaki gözyaşı, kan ve zulme son veren 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir.

 

Başta dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit ve Kıbrıs Davasına ömrünü adayan merhum Rauf Denktaş olmak üzere tüm kahraman şehitlerimizi  rahmetle anıyor Şanlı Gazilerimize saygılarımızı sunuyoruz.

 

 

                                                                           Çanakkale Baro Başkanlığı

 

 

19.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.