BAROMUZ OTURMA EYLEMİNDE
Tarih: 3.07.2020| Okunma Sayısı: 715

 

BAROMUZ OTURMA EYLEMİNDE

Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliğin TBMM’ye sunulmasıyla, 80 baro tarafından, Ankara’da yapılacak olan büyük savunma mitingi, Ankara Valiliği’nin gösteri, yürüyüş ve her türlü eylemi kısıtlanmasının ardından, gerçekleşmedi.

Baro Yönetim Kurulumuz ve meslektaşlarımız, Ankara'da bulunan Baro Başkanlarımıza destek olmak amacıyla Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptılar.

Basın açıklamasının ardından, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve meslektaşlarımız oturma eylemine başladılar.

 

Basın açıklaması;

Kamuoyu ve vatandaşlar tarafından Ankara’da “çoklu baro” yasa tasarısı sürecinde yaşananların paylaşılması için tekrar bilgilendirme yapılması zorunluluğumuz doğmuştur.

Bugün saat 16:00’da Ankara Anıtpark’ta yapılması planlanan büyük miting, Ankara Valiliği’nin kararı ile iptal edilmiştir. Bu gelişmenin ardından aralarında başkanımız Av. Bülent Şarlan’ın da bulunduğu 30’u aşkın baro başkanı, kanundan kaynaklanan haklı taleplerini yasal zeminde dile getirmek istemelerine rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Adalet Komisyonu görüşmelerine alınmamışlardır.

Bu süreç halen devam etmekte ve baro Başkanları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bahçesinde bekletilmektedirler.

Baroları ilgilendirmesine rağmen baro başkanlarının alınmadığı Adalet Komisyonu’nda görüşülen çoklu baro yasa tasarısıyla meslek örgütlerimizin sahip olduğu kamusal yetki paylaştırılarak içinin boşaltılması, bir ilde kurulacak birden fazla baro ile avukatların bölünüp, ayrıştırılıp etkisizleştirilmeye uğraşıldığı ve siyasi iktidarın etkisinde bırakılmaya çalışıldığını bilin. Bu düzenlemeye 80 baro ve 147.000 avukat olarak tam bir mutabakat ve birliktelikle karşı çıkıyoruz.

Türk yargısının kendi içinde birçok sıkıntısı varken; bu garabet düzenleme ile yargıya güven daha da azalacak, meslektaşlar A Barosu mensubu – B Barosu mensubu diye siyasi, ideolojik ve dinen ayrışacaktır. Bu ayrışma hakimleri ve vatandaşları da bölecektir.

 

Pandemi döneminde bizler;

Mezun sayımızın fazlalığını,

Kalitesiz hukuk eğitimini,

Avukatların geçim sorunları,

Hakim stajyerleri ve savcı stajyerleri gibi ücret alamayıp sigortalı olamayan stajyer avukatların sorunlarını,

Angarya noktasında tutulan CMK ücretlerini,

Arabuluculuk görüşmelerinde zorunlu taraf vekilliğini,

Uzun yargılama sürelerini,

Hakim teminatı ve bağımsızlığını konuşmak istiyoruz.

 

80 Baro Başkanımızın ve 147.000 avukatın dinlenmesini istiyoruz.

 

Her şeyden önemlisi kendi kaderimizi kendimiz çizmek istiyoruz!

 

Ancak hangi koşulda ve şartta olursa olsun ayrışmak istemiyoruz!

 

Mesleğimize dair öncelikli olan söz hakkımız bizlere verilene kadar buradayız, hep birlikteyiz!

 

Katılımınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür eder, saat 18:00’e kadar oturma eyleminde bize eşlik edecek meslektaşlarımızın sağlığı için sosyal mesafe kuralına dikkat etmemizi saygıyla rica ederiz.

 

Çanakkale Barosu Yönetim Kurulu

28.03.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.