#SAVUNMAYÜRÜYOR
Tarih: 19.06.2020| Okunma Sayısı: 880

 

Avukatlık Kanunu’nda Barolarla ilgili yapılmak istenen değişikliğe karşı Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve çok sayıda meslektaşımızın katılımıyla baromuz idari binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Başkanımız Av. Bülent Şarlan konuşmasında “Baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmaların geri çekilmesine ilişkin itirazları görünür kılmak için ülkenin her yerinden Baro Başkanları olarak Ankara ya sesimizi duyurmak için yürüyeceğiz” dedi.

Düzenlenen basın açıklamasının ardından Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan yürüyüşüne başladı.   

Basın Açıklamasının tam metni;

Kamuoyunda uzun süredir yer alan, Baroların yapısını ve seçim sistemlerini değiştirmeye yönelik değişikliklere ilişkin tartışmalar devam etmektedir.

Dünya’da ve ülkemizde yaşanmakta olan Pandemi süreci nedeniyle, mesleki sorunların zirve yaptığı bir dönemde Avukatlara ve Barolara sorulmadan yeni bir düzenleme iradesi gösterilmesi karşısında Baro Başkanları olarak 19 Mayıs 2020 ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde bir araya geldik. TBB ve 80 Baro olarak teklifin geri çekilmesi, sonrasında mesleğin birikmiş sorunları da dahil olmak üzere tüm sorunların çözümü için görüşmeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmıştık.

Sonrasında geçen hafta Adalet Bakanı, Kamu Baş Denetçisi ve TBMM de siyasi partilerin temsilcileri ziyaret edilmiş ve düşüncelerimiz aktarılmıştır. Ancak Yasa değişikliği iradesinde bir gerileme olmadığı, hatta sürecin ilerlediği görsel ve yazılı basına yansıyan haberlerde görülmektedir.

Avukatlık mesleğinin asıl sorunları, yargılamada savunmanın giderek zayıflaması ve adalete olan güvenin zayıflaması konularının çözümü yerine, Baroların yapısının ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi çalışmalarını anlamak mümkün değildir. Eğer Barolarla ilgili konuşulan değişiklikler yasalaşırsa Barolar bazı grupların etkisi altına girebilecek ve yargının siyasallaşmasına neden olacaktır.

Kısaca, kimsenin istemediği ve öngöremediği sonuçların doğmasına sebep olunacaktır.   

Barolar ve avukatlar hak arama hürriyetinin güvencesidir.

Barolar, mağdur çocukların, kadınların yanındadır.

Barolar; adli yardıma ihtiyaç duyanların destekçisidir.

Barolar; Kazdağların da, Salda da, Cerattepe dedir.

Barolar; haksızlık kimden gelirse gelsin ve kime yönelirse yönlensin hiçbir ayırım gözetmeksizin haksızlığın karşısındadır.

Bu nedenle baroların susturulması sadece avukatların değil, çocukların, kadınların, çevrenin, yaşamın, adalete erişimde dezavantajlı tüm grupların susturulmasıdır.

Baroların parçalanması, siyasallaştırılması, hukuk devletinin yok edilmesidir.

O nedenle yapılmak istenen değişikliklere itiraz ediyoruz.

Bugün bu sebeplerle Baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmaların geri çekilmesine ilişkin itirazlarımızı görünür kılmak için ülkemizin her yerinden Baro Başkanları olarak Ankara ya sesimizi duyurmak için yürüyoruz.

Kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.

ÇANAKKALE BAROSU YÖNETİM KURULU

 

26.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.