5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ KUTLU OLSUN
Tarih: 5.06.2020| Okunma Sayısı: 681

 

5 Haziran günü, 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Dünya Çevre Günü 1972 yılında itibaren tüm dünyada kutlanmaktadır. Bugünü yalnız bir kutlama olarak görmek ise gelinen süreçte bir yanılgıdır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü bir kutlamanın yanısıra çevreye saygıyı ve farkındalığı temsil etmektedir.

Anayasamızın, çevre hakkını güvence altına alan 56. maddesinde de belirtildiği üzere, herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahiptir. Anayasa’nın 3, 43, 44, 45, 57, 63, 168, 169. maddeleri gibi birçok maddesi ile çevreyi koruyucu hükümler getirilmiştir.

Son olarak özel bir şirket tarafından önce Gelibolu’da planlanan, ancak daha sonra ilimiz Merkez ilçesi ve Çan ilçesi sınırları dahilinde 10.906 hektar alanda kurulması planlanan 69 türbinden oluşacak Rüzgar Enerji Santralinde şimdilik 27 türbin için izin alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. 10.906 hektar alanda kurulacak Rüzgar Enerji Santrali kapsamında rüzgar türbinlerinin ve ek tesislerin kurulumu için ruhsat sahasında, 4957 ağaç kesileceği ve birçok orman varlığının da tahrip edileceği yahut tamamen ortadan kaldırılacağı, projeye ilişkin ÇED dosyasından anlaşılmaktadır. Projeye dair idari ve hukuki süreç ise henüz sonlanmamıştır.

Çanakkale Barosu çevre kıyımlarının yoğunlaştığı dünlerden bugünlere kadar; Kazdağları’nda, Karabiga'da, Atikhisar’da, Kirazlı’da, Çamyurt’da, Kocabaşlar’da, Ağıdağı’nda, Halilağa’da, Kuşçayır’da Çanakkale’nin dört bir yanında mücadele eden, Kazdağları için ulusal sempozyum düzenleyen, bilimsel toplantılar ve ziyaretler yapan, yeşile katkı sunmaya çalışan bir meslek dayanışmasıdır.

Çanakkale Barosu mensubu olduğu avukatların emekleriyle; olumlu ÇED raporlarının, ÇED gerekli değildir kararlarının iptali için hukuk mücadelesi veren, çevre için İdare Mahkemeleri’nde dava açan bir birlik olduğu bilinmelidir.

Çevreye ve doğaya saygı defalarca göstermiş olmanın haklı gururunu yaşayan Çanakkale Barosu’nun her bir üyesi doğal çevreyi yüce bilen avukatlardan oluşmaktadır.

Çanakkale Barosu avukatları olarak, dün olduğu gibi bugün de doğanın, çevrenin safındayız. Doğanın dengesinin, sermaye gruplarının ve hatta tüm insanlığın maddi menfaatlerinden daha önde geldiğini düşünüyor, doğanın ranta, sermayeye hiç edilmesine tabi tutulmasına karşı duruyoruz.

Umudumuz, merkezi ve yerel yönetimin bu konularda daha etkin yaklaşımlar içinde olmasıdır. Beklentimiz, çevreye ilişkin karar süreçlerine yurttaşların katılımının sağlanmasıdır.

Bunun yanısıra en önemli temennimiz ise doğanın katline verilen fermana karşı tüm platformların, sivil toplumun ve dahası bu konuda kanundan ve Anayasa'dan kaynaklanan görevli kuruluşların daha etkin roller üstlenmesidir. Bilinmelidir ki; Çanakkale Barosu mensubu avukatlar, Çevre için tüm sorumluluklarını dün ve bugün olduğu gibi yarın da yerine getirmeye ve dayanışmaya hazırdır.

Bu mücadele bilinciyle Çanakkale Barosu avukatları olarak; 5 Haziran Çevre Günü’nü kutluyor, daha güzel bir çevrede yaşamak ve çevreyi korumak ve mücadelede birlik olmak umuduyla, çevre, hukuk ve insanlık için daha güzel yarınlar diliyoruz.

 

                      Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı

                              Av. Ahmet Ozan YILMAZ                  

25.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.