TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ SEBEBİYLE ÇELENK SUNMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
Tarih: 5.12.2019| Okunma Sayısı: 725

 

TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ SEBEBİYLE ÇELENK SUNMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

5 Aralık 1934' de yürürlüğe giren Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 85. Yılı münasebetiyle Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.  

Törene, Baro Başkanımız Av. Bülent Şarlan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Kadın Hakları Komisyonu Üyesi meslektaşlarımız, STK temsilcileri ve Çanakkale halkı katıldı.  

Tören Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ezgi Deniz Çalışal’ın ve STK temsilcilerinin konuşmalarının ardından sona erdi.

Baromuz Kadın Hakları Komisyonu’nun 5 Aralık Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Tanınması Kadın Hakları Günü Basın Açıklaması;

Bugün; yeni kurulan bir devletin ilerlemesi ve gelişmesi için, kadın ve erkek eşitliğinin sağlandığı kadınların hukuki, siyasi ve sosyal yaşamda erkeklerle eşit seviyede yer aldığı bir toplum düzeninin elzem olduğu düşüncesindeki, Ulu Önder Atatürk'ün öncülüğünde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 85. Yıl dönümünü kutluyoruz.

Ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, 5 Aralık 1934 tarihinde ise milletvekili genel seçimlerinde tanınmıştır.

Atatürk kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin akabinde; "Siyasi hayatla, Belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu sefer de milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır.” diyerek, Birleşmiş Milletlerin yirmi yıl sonra kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 1 ve 2'nci maddelerinde ifade edilen ilkeleri çok daha önce dile getirmiştir.

Türkiye'de kadınlara milletvekili olma hakkının tanınmasının ardından yapılan seçimde, Meclis'te 18 kadın milletvekili ile kadınlar yüzde 4.6 oranında temsil edilmiş ve bu temsil oranı ile ülkemiz o dönem dünyada ikinci sırada yer almışken, bugün 589 milletvekilinin sadece 102’si kadın olup yüzde %17,32 temsiliyet oranıyla dünya ülkeleri arasında ilk 100’de bile yer almamaktadır.

 

Ne yazıktır ki, 1935 yılı itibari ile Kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ikinci ülke iken bugün geldiğimiz noktada biz kadınlar olarak en temel hakkımız olan yaşama hakkımıza sahip çıkmaya çalışmaktayız. Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak bizler bugün kendi hayatları ile ilgili karar aldıklarında bunu canlarıyla ödediklerini görmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Atatürk'ünde dediği gibi “Bir toplum cinsinden yalnız birinin yeni gerekleri edinmesiyle yetinirse o toplum yarıdan fazla kuvvetsizlik içinde kalır. Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçlidir.” diyerek hem toplumdaki cinsiyet eşitsizliğine değinmiş hem de kadına karşı gösterilen ilgisizliği bir başarısızlık nedeni olarak ortaya koymuştur.

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma süreçlerine daha aktif katılımının sağlanması, siyasette eşit oranda temsil edilmesi ise her şeyden önce bir demokrasi meselesidir. Anayasa’da, siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde, seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere gerekli değişikliklerin gecikmeksizin yapılması, seçilen kadınların da gerçekten kadının yanında ve kadın sorunlarını yine kadın gözüyle, kadın diliyle çözüm üretmesi gerekmektedir. Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85. yıldönümü sebebiyle, bugün ve her zaman hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağımızı saygıyla bilgilerinize sunarız.

ÇANAKKALE BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

20.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.