3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Tarih: 3.12.2019| Okunma Sayısı: 616

 

Birleşmiş Milletler’in 1992 yılında almış olduğu bir kararla, 3 Aralık günü 'Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir. O günden bugüne her yıl 3 Aralık günü tüm dünyada ve ülkemizde engelliler için farkındalık yaratılması adına değinmeden geçilmemesi gereken bir gündür.

 

Tüm insanlar, birbirleriyle eşittir ve daha anne karnından başlamak üzere, devredilemez temel hak ve özgürlüklere sahip olarak yaşama merhaba demektedir. İnsanların eşitliği, temel hakları özgürlükleri, ülkelerin iç mevzuatları ve Uluslararası Sözleşmeler ile kabul edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Buna karşın bireylerin doğumla gelen ya da sonrasında oluşan fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal becerilerindeki kayıpların yaşamlarında diğer insanlarla eşitliğini koruyacak, hak ve özgürlüklerinin kullanımını mümkün kılacak düzenlemeler yapılması gerekmiştir. Sosyal devlet olmanın gereği neticesinde getirilmiş bu düzenlemelerin toplumun her kesimince anlaşıldığı ve kabul gördüğü günler için çabalıyor, engellilerimize fırsatların verilmesi durumunda başaramayacağı hiçbir şey olmadığını biliyoruz.

 

Engelli vatandaşlarımızın toplumdaki fırsat eşitliklerinden tam olarak faydalanmalarını sağlamak, günlük hayattaki katılımlarını, başarılarını daha da arttırmak ve nihayetinde çevreden gelen engellemelere dur demek için, üzerimize düşen görevi hassasiyetle yerine getirmeye devam edeceğiz. Biz 3 Aralık Dünya Engeliler Gününü, engellerin aşıldığı, ülkemizde dayanışma ve farkındalığımızın arttığı, farklılıklarımızla birlikte gelişip güçlendiğimiz bir geleceğin başlangıç günü olarak nitelendiriyoruz. Başta engelli meslektaşlarımız olmak üzere, tüm engelli vatandaşlarımıza sevgi, saygı ve selamlarımı iletiyoruz.

 

Av. Bülent ŞARLAN

Çanakkale Barosu Başkanı

28.03.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.