KOMİSYONLAR
Tarih: 3.01.2012 22:00:00| Okunma Sayısı: 5350

 

ÇANAKKALE BAROSU CMK VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU
İÇ YÖNETMELİĞİ

1-) Kuruluş: CMK ve Çocuk Hakları Komisyonu Çanakkale Barosu Başkanlığı’na bağlı olarak ve yönetmelikte gösterilen esaslar çerçevesinde çalışmak üzere kurulmuştur.

2-)Amaç: Komisyonun Amacı;

1- CMK hizmetleri ve çocuk hakları alanında ulusal ve ulusal üstü hukuk çerçevesinde, CMK hizmetleri ve çocuk haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi için teorik ve pratik çalışmalar yapmak, arşiv ve kitaplık oluşturma;
                                               

2- İstismar ve ihmale maruz kalan, suça itilen, herhangi bir şekilde hakları ihlal edilen çocuklara yönelik bilgilendirme ve hukuki yardım sağlanması konularında, mesleki, kurumsal ve uygulamaya yönelik çalışmalar yapmaktır.


3-)Komisyonun Faaliyetleri: Yukarıda yazılı amaçlara ulaşmak üzere komisyon şu faaliyetlerde bulunur;


1- Mesleki Dayanışma-Destekleme-Eğitim: CMK ve çocuk hukuku ile ilgili sorunların çözümünde avukatların rolünü ve etkinliğini artırıcı çalışmalar yapmak, birikimlerin paylaşılmasını sağlamak, CMK ve çocuk hukuku alanında çalışmalar arasında dayanışma ve işbirliğini güçlendirecek mesleki ve sosyal aktiviteler yapmak.


2- Hukuki Yardım;


a) Ceza hukuku alanında hakları ihlal edilen kişilere yönelik hukuki yardımın sunulması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve danışmanlık ve davada temsil dâhil her türlü hukuki yardımda bulunmak ve adli yardım hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak.

b) Özel hukuk alanında hakları ihlal edilen küçüklere yönelik hukuki yardımın sunulması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak ve danışmanlık ve davada temsil dâhil her türlü hukuki yardımda bulunmak ve adli yardım hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak.

 3- Konferans ve Panel: CMK ve çocuk haklarının tanıtılması ve geliştirilmesi, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek amacıyla konferans, panel, seminer vb. çalışmalar yapmak.

4- CMK ve Çocuk Hakları İhlallerinin İzlenmesi: Ulusal ve uluslararası alandaki ihlal teşkil eden her türlü eylem ve düzenlemeyi izlemek, uygun tepki vermek veya verilmesini sağlamak, bunlara ait bilgileri derlemek.                                          

5- CMK ve çocuklarla ve çocuk hakları ile ilgili çalışmalar yapan kuruluşlarla işbirliği ve iletişimin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi.

6- Yayın: CMK ve Çocuk Hakları alanındaki çalışmaların, genel ve mesleki bilgilerin paylaşılması ve geliştirilmesi, komisyonun çalışmalarının duyurulması ve iletişim sağlamak üzere her tür (broşür, kitap, el ilanı, afiş vb.) yayın yapmak.

7- Arşiv: CMK ve çocuk hakları alanındaki her tür bilgi ve belgenin derlenerek, başta avukatlar olmak üzere konu ile ilgili herkesin kullanımına açık bir arşiv ve kitaplık oluşturmak.


4-) Komisyonun Çalışma Biçimi:


                     4.1. Çalışma Dönemi: Bu yönetmelikte sözü edilen çalışma döneminden (İki) takvim yılı anlaşılır.


                      Komisyon, basın açıklaması vb. acele kararı ve temsili yekti gerektiren konularda yapacağı faaliyetleri Baro Yönetim Kurulu’na bildirerek ve Baro Yönetim Kurulunun onayını aldıktan sonra gerçekleştirir.


                    4.2.Komisyonun Toplantı Usulü

a) Komisyon en az 3 üyenin katılmasıyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır.
                  

                  Komisyon toplantıları her iki haftada bir Baro Hizmet Binasında yapılır. Komis-yon gerekli gördüğü takdirde önceden toplantı gününü haber vermek kaydıyla haftada bir toplanır.

b) Komisyon çalışma faaliyetleri hakkında 6 ayda bir Baro Yönetim Kurulu’na bilgi verir.

c) 6 aylık çalışma dönemleri sonunda genel bir toplantı ile çalışmalar değerlendirilir, gelecek 6 aylık dönem için faaliyet planı yapılarak, CMK ve Çocuk Hakları ile ilgili bir konu tema olarak seçilip incelenir.


5-) Komisyon Giderleri: Komisyonun amacını ve faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere yapacağı harcamalar CMK ödeneğinin eğitim harcamaları faslından Baro Yönetim Kurulu onayı ile karşılanır.

6-) Yürürlük                      : Genel Kurulun onayı ile yürürlüğe girer, Yönetim Kurulunca yürütülür.

19.04.2024
AV. HANDE KESKİN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.